Рамзан Кадиров од Чеченија започна нова операција против корисниците на дрога


Властите во Чеченија, започнале брутална акција против корисниците на дрога. Акцијата започнала од минатиот август по наредба на водачот на регионот Рамзан Кадиров.

Наводите за тортура во северниот Кавказ се појавиле на почетокот од минатата година, кога еден истражувачки весник објави дека повеќе од 100 хомосексуалци биле притворени и мачени во тајни затвори во Чеченија. И Кадиров и Кремљ ги негирале тврдењата.

Новата објава на Република, вели дека во вторникот, чеченските власти се впуштиле во кампања за тортура против луѓето кои користат дрога и дека минатиот август биле уапсени повеќе од 70 лица по наредба на Кадиров.Еден од мажите кој бил упасен во август поднел жалба до руските федерални власти за неговата тортура под надзор на чеченската полиција.

„Јас врескав, боли многу. Сепак, специјалните агенти рекоа дека ќе ме измачуваат додека не се согласам да потпишам признание ", се наведува во соопштението на Магомед-Али Межидов (31).

„Полицајците ми кажаа дека немам избор, дека сепак ќе морам да признаам или дека би измислиле обвиненија за "тероризам" против мене, а потоа би можеле да прават сé што сакаат со мене". 

Изворот близок до чеченските закони e цитиран од страна на веб порталот Република, како изјавува дека приведените осомничени се принудени да признаат дека користат дрога. Воедно дека најмногу случаи на тортура се случиле кон крајот на октомври и почетокот на ноември. Локалната полиција за Република кажале дека 507 случаи на злоупотреба на дрога биле откриени во 2017 година.

„Рацете на органите за спроведување на законот се одврзани затоа што разбираат дека ги следат наредбите", се цитира изјавата на друг извор за спроведување на законот.

Чеченската полиција ги негирала обвиненијата за тортура против Межидов во изјавата објавена во вторникот.

Шефот на Чеченија, Рамзан Кадиров, претходно рекол дека прекршителите на мирот во Чеченија треба да бидат "застрелани во пеколот" и дека злоупотребата на дрога и тероризмот се "еднакви зла".
„Воопшто не е важно дали е легално или нелегално ... Пукајте ги! Разбравте? "As-salamu alaikum! Тоа е закон за вас! "  - цитиран од телевизиска средба во 2016.

Последните тврдења за тортура доаѓаат една недела по апсењето поврзано со дрога на Ојуб Титијев, шеф на чеченската група за човекови права за споменување. Приврзаниците на Титиев велат дека обвиненијата против него биле фабрикувани од политички причини.