Пренесување на ХИВ снимен од страна на француски научници

Тим на француски истражувачи успеа да сними инфицирање на здрава клетка со ХИВ. Се смета дека преносот на ХИВ не е проучен доволно и се нема прецизна идеја за точната секвенца на настани што доведува до ХИВ инфекција на гениталните течности за време на сексуалниот однос. Огромното мнозинство на нови ХИВ инфекции се стекнуваат преку гениталната и ректалната мукоза, сепак, надворешниот слој, епителиумот, на овие ткива варира и влијае на тоа како ХИВ влегува во телото.

За истражувањето е  реконструирано ин витро човечка машка уретрална мукоза врз основа на човечки клетки, чија површина била конструирана да биде црвена, како и инфицирана бела крвна клетка (Т лимфоцит, главен заразен елемент во сексуалните флуиди), кој е дизајниран да биде флуоресцентен зелен и да произведува флуоресцентни зелени инфективни честички со ХИВ.

Во видеото ХИВ-инфицираните клетки се обележани со зелена боја и произведуваат флуоресцентни вируси кои се појавуваат како зелени точки. Исто се гледа клетката инфицирана со ХИВ, која се поврзува внимателно со надворешниот слој на епителот, на здрави реконструирани клетки на мукозна постава на гениталниот тракт.

ХИВ-инфицираната клетка се приближува до површината на слузницата и се поставува нежно на површината. Поради или предизвикана од контакт, инфицираната клетка ги регрутира претходно направените вируси кон клеточниот контакт (интензивните жолти зелени лепенки), а потоа почнува да ги плука оние претходно формирани вируси како целосни заразни вируси кои се појавуваат како зелени точки.

Овие зелени вируси продираат во надворешниот слој на ткивото со процес наречен транцитоза - вид на транцелуларен транспорт. Вирусите влегуваат во клетката и излегуваат, сеуште заразни, на другата страна на епителната бариера. Како резултат на тоа, ХИВ продира во белите крвни клетки одговорни за откривање, зафаќање и уништување на туѓи супстанции и ги инфицира. Откако во внатрешноста на јадрото, вирусот се вметнува во генетскиот материјал, ДНК и крвните клетки кои се наменети за заштита на телото, почнуваат да произведуваат вируси.

Интересно е што видеото покажува дека производството на вируси не трае многу долго. По три недели, инфицираните бели крвни клетки стануваат заспани и се формира резервоар на бели крвни клетки.