Постарите американци сѐ повеќе го прифаќаат медицинскиот канабис

Универзитетот во Мичиген (УМ) објави ново истражување кое покажува дека повеќето постари лица го поддржуваат медицинскиот канабис. Универзитетот објави наоди од својата Национална анкета за здраво стареење во вторникот. ААРП и медицината во Мичиген. Анкетата опфаќа репрезентативен примерок од 2.007 американци на возраст од 50-80 години.

Д-р. Прети Малани од Универзитетот во Мичиген специјализира во лекувањето на постарите лица и е директор на анкетата. Таа вели дека иако не многу постари американци користеле медицински канабис, тие се отворени кон идејата. Додека само шест проценти од испитаниците одговориле дека користеле канабис за медицински цели, 18 проценти рекле дека знаат некој користи, рече д-р Малани.


"Со медицинскиот канабис кој веќе е легален во 29 држави и во округот Колумбија и други држави размислуваат за легализирање на оваа употреба или за целосна употреба, ова е прашање од интерес за пациентите, давателите на услуги и креаторите на политиката"- д-р Малани.

Четири од петмина испитаници рекле дека поддржуваат медицински канабис кога тоа го пропишува лекар. Четириесет проценти исто така рекле дека ќе го поддржат користењето на канабис. Речиси половина од 44 проценти одговориле "дефинитивно да", на прашањето дали ќе се консултираат со својот доктор за медицински канабис ако имаат сериозна состојба што би можела добро да одговори на тоа. Повеќе од една четвртина рекле дека веројатно ќе го сторат тоа. Седумнаесет проценти биле несигурни, додека само 13 проценти рекле дека дефинитивно нема.

Алисон Брајант, д-р. е постар потпретседател за истражување на ААРП. Таа истакнува дека две третини од анкетираните велат дека владата треба да спроведе повеќе истражувања за медицински канабис .

"Иако постарите возрасни лица можеби се малку претпазливи во врска со канабисот, мнозинството поддржуваат да има повеќе истражувања. Оваа отвореност кон повеќе истражувања најверојатно зборува за желбата да се најдат безбедни, алтернативни третмани за контрола на болката" - Алисон Брајант.

Многу од анкетираните веруваат дека канабисот има барем малку потенцијал за намалување на болка, која е вообичаена кај постарите лица. Речиси една третина сметаат дека канабисот е дефинитивно ефикасен за болка.
Сепак, 48 проценти сметаат дека лековите на рецепт се поефикасни од канабисот. Само 14 проценти сметаат дека медицински канабис е поефикасен од фармацевтските лекови против болки. Но, повеќе од една третина од анкетираните сметаат дека двете работи се подеднакво добри.

Анкетата, исто така, поставува прашања во врска со разликите во леснотијата на дозирање помеѓу канабисот и традиционалните лекови. Четириесет и еден процент веруваат дека е полесно да се контролира дозата со лекови. Само 21 процент сметаат дека е полесно да се дозира медицинскиот канабис.

Д-р Малани рече дека здравствените работници треба да ги земат предвид ставовите на постарите лица кон медицинскиот канабис при планирањето или регулирањето на  услугите за грижата за здравјето. "Овие перцепции за релативна безбедност и ефикасност се важни за да ги разберат лекарите, другите провајдери и регулаторите за јавно здравје", рече таа.

Д-р Малани, исто така посочува дека лекарите треба да ги прашуваат своите пациенти за употребата на канабис. Студијата покажува дека само еден од пет лекари всушност го прави тоа.

Извор: https://hightimes.com