Медицинските експерти повикуваат на глобална декриминализација на дрогите

Меѓународната комисија на медицински експерти, повикува на глобална декриминализација на дрогите, тврдејќи дека сегашните политики доведуваат до насилство, смрт и ширење на болести, наштетување на здравјето и човековите права. Инаку комисијата се состои од лекари, научници и експерти за здравство и човекови права од целиот свет. 

Комисијата, формирана од медицинското списание Лансет и Универзитетот Џон Хопкинс во Соединетите Американски Држави, утврди дека строгите закони за дроги предизвикаат мизерија, не ја спречуваат употребата на дрога, поттикнуваат насилен криминал и шират епидемии на ХИВ и хепатитис Ц преку небезбедно инјектирање.

Објавувајќи го својот извештај во пресрет на специјалната седница на Обединетите нации посветена на нелегалните наркотици, таа поттикна целосно пренасочување на репресивните политики наметнати од повеќето влади.

„Целта на забраната за секаква употреба, поседување, производство и трговија со недозволени дроги е основата на многу наши национални закони за дроги, но овие политики се базираат на идеи за употреба на дрога и зависност од дрога, кои не се научно засновани", вели д-р Крис Бејер од школа за јавно здравство на Џон Хопкинс Блумберг, член на комисијата.

“Глобалната“ војна против дрогата "го наруши јавното здравје, човековите права и развојот. Време е за нас да го преиспитаме нашиот пристап кон глобалните политики за дрога и да ги ставиме научните докази и јавното здравје во срцето на дискусиите за политиката за дрога ".

Комисијата ги повикува ООН да ја поддржат декриминализацијата на мали, ненасилни дроги кои вклучуваат употреба, поседување и продажба на мали количини. Воената сила против мрежите за дроги треба да се отстрани и полициското работење треба подобро да биде насочено кон најсилните вооружени криминалци. 

Меѓу другите препораки се:

  • Минимизирајте ги затворските казни за жените кои се вклучени во ненасилни кривични дела, кои често се експлоатираат "мулиња".
  • Постепено да се движи кон законски, регулирани пазари за дроги кои "Не некои места политички не е возможно да се случи во краток можен рок“, секако комисијата предивудува дека повеќето земји и американски држави ќе се движат во таа насока.
  • Обезбедете лесен пристап до чисти игли, орални лекови како што е метадон за намалување на инјектирањето и налоксен, антидот за предозирање.
  • Стоп за воздушно прскање на дрогите со токсични пестициди.
Забранетоста на политиките за дрога има сериозни негативни последици во САД, која е најдобро документирана, но не и единствената земја со јасни расни предрасуди при полициското работење, апсењата и казните, пишуваат комесарите.

Во САД во 2014 година, афроамериканските мажи биле пет пати повеќе затворени од белите луѓе за наркотични престапи во својот живот, иако нема значителни разлики во стапката на употреба на дрога кај овие популации. Влијанието на оваа пристрасност врз заедниците на бојата на луѓе е меѓугенерациска и социјално и економски катастрофална.

Земјите како што се Португалија и Чешка декриминализирале мали прекршоци на дрога пред неколку години, и сега се со значителни финансиски заштеди, помалку затворање, значителни придобивки за јавното здравје и немало значително зголемување на употребата на дроги", се вели во извештајот.

Декриминализација на помали прекршоци, овозможи на Португалија за контрола на епидемијата на ХИВ која претходно се ширела преку незбебедно инјектирање, контрола на ХИВ едпидемијата сега ќе се случи и во Чешката Република. Комсиијата потенцира дека постојат голем број земји и некои моќни земји, како што се Руската Федерација, кои енергично ќе се противат на какви било реформи поврзани со дроги и тие ќе сторат сé што можат за да влијаат на УНГАСС и специјалната сесија на ОН. 


 Извор: https://www.theguardian.com