Либералната партија на Канада ја разгледува можноста за декриминализацијата на сите недозволени дроги

Во рок од неколку месеци Канада ќе стане првата земја во Г7 која целосно ќе го легализира канабисот и недозволените дроги. Членовите на либералната партија во земјата, кои ги води Џастин Трудо, ја повикуваат владата да оди уште еден чекор понатаму и да го декриминализира поседувањето и потрошувачката на сите недозволени дроги.

Внатрешниот притисок за прифаќање на идејата е една од повеќе од дваесетина резолуции што треба да се дебатираат оваа недела, каде политичката партија се собира за нивната национална конвенција во градот Халифакс на источниот брег. Резолуцијата е една од трите изнесени од националната група, што укажува на широко распространета поддршка меѓу либералните пратеници.

„Ова е едно од ретките прашања каде што сме подучувани од рана возраст, дека дрогата е лоша и дека е нормално да се фрлаат луѓе во затвор за користење дрога", рече Натанаил Ерскене-Смит, либерален пратеник кој се борел против декриминализацијата откако тој бил избран во 2015 година.

„Сепак, кога всушност почнувате да гледате под тие тврдења и во вистинските докази и слушате од луѓе кои го проучувале или живееле ова прашање, ова не е вистинскиот пристап".


Востановувањето на употребата на дрога како прашање на кривично право, а не на здравјето, служи за поттикнување на профитабилен црн пазар, пренасочување на ресурсите од спроведување на законот и маргинализирање на оние кои често се веќе на маргините на општеството, тврди тој. 

Притисокот кон декриминализација доаѓа поради опиоидната криза кој продолжува да одзема животи. Околу 4.000 канаѓани починале минатата година поради опиоиди, според Агенцијата за јавно здравје на Канада. 

Федералната Либерална влада презеде чекори за решавање на кризата, забрзувајќи го одобрувањето на надгледувани места за безбедно инјектирање и со дозволи на лекарите да препишат хероин во случаи на сериозна зависност. Ова се важни чекори, рече Ерскин-Смит. „Но, очигледно, ако сакаме да спасиме животи, треба да направиме повеќе".

Нивниот став е поддржан од истакнати организации, од Глобалната комисија за политика за дроги до Светската здравствена организација. Многу од нив укажуваат на искуството на Португалија, која во 2001 година ги отстрани кривичните казни за поседување и употреба на недозволени дроги.