Интервју со Дејвид Стјуарт, човекот кој го измисли терминот: хемсекс

Drugreporter го интервјуираше Дејвид Стјуарт, лицето кое го измисли терминот хемсекс. Работата на Дејвид е прикажана во документарниот филм за 2015 година, наречен Хемсекс“ прикажан од VICE, и од еден од ко-креаторите на Европскиот форум за хемсекс.
 
Drugreporter: Луѓето воделе љубов со милениуми наназад додека се пијани или користеле дроги. Што е оваа галама околу хемсексот и како е поразлично од само имање секс?

Дејвид Стјуарт: Хемсекс не е само збор кој ја опишува употребата на алкохол или дрога за време на сексот. Тоа е многу едноставно толкување што мејнстрим медиумите кои прогонуваат за возбудливи наслови. Хемсекот е збор што првпат го измислив во 2001 година, за да опише нешто што го видов дека се случува во моите локални геј заедници и сексуални мрежи, нешто што се чинеше многу различно од другите видови на култури за употреба на дрога со кои бев запознаен. Хемсекс е збор кој го дефинира феноменот уникатен за современата геј култура. Tоа е уникатно и конкретно поврзано со трендовите на хомосексуални средби и геј културните идиосинкразии кои евоулирале како дел од онлајн  геј културите и употребата на секс-апликации.

Хемсекс се однесува исто така на диспропорционалната достапност на рекреативни и особено штетни дроги, кои беа претставени на геј, би и квир мажи преку онлајн апликации за поврзување (познати како хеми-кристал метамфетамин, мефердрон и ГХБ/ГБЛ). Хемсексот, иако е понекогаш за постигнување на задоволство и уживање на хомо-сексот, честопати е и за лекување на сложени прашања кои го попречуваат уживањето на геј сексот како што се општествената и интернализираната хомофобија, влијанието на епидемијата на ХИВ/СИДА во геј културите и религиозниот или културниот срам кој е често поврзан со геј секс.

Хемсексот го дефинира овој меѓународен феномен кој толку диспропорционално ги погодува хомосексуалците во толку многу градови низ целиот свет, што резултира со вознемирувачки и непропорционален број на смртни случаи, зависности, проблеми со менталното здравје и итни случи во болници.
 
Drugreporter: Дали знаеме колку е честа појава во Европа?

Дејвид Стјуарт: Не. Хемекс е релативно нов феномен, со дефиниција која некои ја разбираат  погрешно. Постојат анегдотски извештаи од геј заедниците, постои очигледна преваленца видлива за оние кои користат геј секс апликации, и некои докази од сексуално здравје и ХИВ услуги во различни делови на Европа, но многу малку хомосексуалци кои се занимаваат со хемсекс користат традиционалните услуги за зависност. Претпочитаат да побараат поддршка од центрите од геј заедницата или сексуални здравствени услуги кои не собираат ваков уникатен вид на податоци. Европскиот форум за хемсекс во Берлин беше свикан меѓу другите работи, за поддршка на услуги и за да се соберат потребни податоци.

Drugreporter: Кои се главните ризици на хемексот и што можеме да сториме за да ги ублажиме тие ризици?

Дејвид Стјуарт: Најитните ризици се смртни случаи од предозирање со ГХБ/ГБЛ или самоубиства кои се резултат на депресија или хаос, кој може да биде предизвикан од редовна употреба или неврохемиски нерамнотежи предизвикани од хемикалии. Физичката зависност од ГХБ/ГБЛ може да резултира со неуморни симптоми на повлекување кои исто така може да резултираат со смрт. Краткорочна психоза индуцирана од дроги е многу честа кај луѓето кои користат мефедрон и/или кристален метамфетамин, особено кога се комбинирани со недостаток на спиење, што е често случај со овие моќни стимуланси. Оваа психоза е крајно застрашувачка за лицето кое го доживува, сосема трауматично и често може да резултира со опасност од штета на себеси или на другите. ХИВ, хепатитис Ц и други сексуално преносливи инфекции, исто така може да бидат несакани последици од хемексот. Други помалку итни штети се депресија други проблеми со менталното здравје, неспособност да уживаат во трезниот секс, отуѓувањето од семејството или пријателите, губењето на активности кои не се поврзани со сексот или општо потекло во хаос и депресија, невработеност или бездомништво.

За да ги ублажиме овие ризици, можеме да направиме информации за намалување на културно-компетитивните вредности достапни и на интернет, но исто така и во местата каде најверојатно ќе бидат посетувани од овие мажи, како центри за геј заедница и услуги за сексуално здравје и ХИВ. Ние можеме да ја подобриме културната компетентност во однос на културата на хемекс во рамките на нашите услуги за поддршка на дрога/алкохол и уште поважно, во рамките на услугите за сексуално здравје и ХИВ, каде што мажите кои се занимаваат со хемекс се со поголема веројатност да ги презентираат последиците од хемексот.

Ние исто така, можеме да го промовираме дијалогот во здравствените заедници и геј заедниците, со што се дестигматизира хемсексот и нејзините причини, така што луѓето ќе имаат поголема веројатност да излезат и да побараат помош ако им е потребно.
 
Drugreporter: Ве молиме зборувајте за вашата работа! Како ги поддржувате луѓето со проблеми поврзани со хемексот?

Дејвид Стјуарт: Мојата работа вклучува меѓународен активизам и обука за разни здравствени професии (психолози и терапевти, работници за зависности, сексуално здравје, креатори на политики, геј добротворни работници и оние кои се вклучени во управувањето со епидемијата на ХИВ на ниво на политика); Обезбедувам еден на еден поддршка за луѓето кои се впуштаат во хемсекс, помагајќи им да ја испитаат улогата на сексот во нивниот живот и улогата што може да ја играат во тоа, помагајќи им да создадат пријатен сексуален живот по сопствен дизајн, се надевам дека со помала штета поврзана со него.

Посебно ја сакам мојата работа во заедницата, во посета на геј заедници ширум светот, поддржувајќи ги во трауматичните искуства од влијанието што го има хемексoт во рамките на  нашите сцени и заедници, помагајќи им заедницата  да развие реакции кон хемсексот,  кои промовираат дијалог и дискусија во рамките на нивните заедници, кои помагаат сите да го процесираат ова сложено прашање во заедницата.

Drugreporter: Дали сте слушнале некои интересни приказни од други земји на вториот Европски форум ChemSex во Берлин минатата недела?

Дејвид Стјуарт: Европскиот Хемсекс форум во Берлин, привлече повеќе од 250 луѓе од цела Европа, сите со различни причини да присуствуваат; навистина имаше некои извонредни приказни, многу надежни, многу многу вознемирувачки. Многумина зборуваа за честите смртни случаи што ги слушаат во нивните заедници и мрежи; нешто што го делат многумина од присутните од различни региони. Минута молк беше спроведена за да се сетам на овие поединечни луѓе кои починале од chems во потрага по секс и љубов и врска. Тоа беше многу моќен и потресен момент на Форумот за сите. Форумот исто така вклучи две вечерни активности; настан на заедницата Open-Mic во локалната барска изведба наречена „Да зборуваме за геј сексот и дрогите", каде што луѓето од локалните заедници, како и присутните на Форумот, се собраа да ги споделат личните искуства со изговорен збор или изведба уметност. На втората вечер, претставата на „Хемсекс монолози", драма напишана од Патрик Кеш, која раскажува 4 пресечни приказни за тоа како хемсекс влијае на животот на луѓето што се занимаваат со хемсекс, како и нивните пријатели, љубовници и партнери. Двата настани навечер беа дизајнирани да им помогнат на учесниците на форумот подобро да ги разберат културните, човечките контексти на хемексот, а особено да им помогнат на оние кои имале само академско разбирање за хемсексот.

Drugreporter: И покрај препораките на Форумот за граѓанско општество за дрога, хемоксот не е споменат во Акциониот план на ЕУ за дроги. Дали мислите дека креаторите на политиката би можеле да сторат повеќе за решавање на ова прашање?
Дејвид Стјуарт: Секако, повеќе може да се направи. Разбирливо е во раните години на новата синдемија, дека владините политики и Акциони планови можат да заостануваат, претпочитајќи да почекаат  емпириски податоци пред да дејствуваат. Но, реалноста е дека хомосексуалците се феноменално и непропорционално погодени од хемексоти постојат доволно докази за различни видови проблеми за да се гарантира поддршка и акција од нашите влади. Извештајот на комисијата за политика за дрога во Велика Британија од 2017 година го спомена хемсексот како како сериозен проблем за решавање од страна на политиките. Особено во Лондон има некои одлични, културно компетентни сервиси за поддршка на хемсекс во клиниките за поддршка на сексуалното здравје и клиниките за ХИВ, често посетувани од геј би и квир мажи, а исто така забележаа намалување од 80% кај ХИВ инфекциите во истите клиники. Се надевам дека ова многу сериозно прашање од јавното здравје го добива вниманието што го заслужува од нашите организации за јавно здравје и креатори на политики.

Интервју на Питер Сароси.