Холандија со правна регулација ќе одгледува канабис за рекреативна употреба

Холандските министри ги истакнаа плановите за правно  регулирање на одгледувањето на канабис во одредени делови на Холандија. Во писмото до холандскиот парламент објавено на 9-ти март, двајца високи министри, министерот за правда Фердинанд Граперхаус и министерот за медицина, Бруно Бруинс, ги истакнаа плановите за дозвола за легално одгледување на канабис за рекреативни цели во неколку општини веќе четири години. Во документот се истакнува дека специјално назначената комисија ќе разгледа како треба да се спроведе и надгледува одгледувањето и да се врати извештај до владата до крајот на мај.

По ова, Граперхаус и Бруинс ќе одлучат како треба да се спроведе шемата и да се изберат 10 општини во земјата во која ќе се тестираат.

Неколку локални лидери веќе изразија интерес. Градоначалникот на Ротердам е меѓу десетиците лидери на локалните власти кои побараа нивната област да учествува во пробните периоди, објавија холандските медиуми.


Во писмото на министрите се вели дека пробниот период ќе се одвива во три фази:

  • Министрите ќе назначат до 10 општини кои можат законски да го регулираат одгледувањето на канабис.
  • Одгледувањето на канабис ќе започне во определените области, при што производите ќе бидат испорачани во кофишопови. 
  • Само кофишопови во рамките на одредени области ќе бидат во можност  да купат и продадат легално произведен канабис.
  • По четири години, пробниот период ќе се прекине во период од шест месеци и ќе се направи проценка за успехот.

Спротивно на вообичаеното верување, одгледувањето и дистрибуцијата на рекреативнен канабис не се легални во Холандија. Продажбата на мали количини на канабис во кофишоп низ целата земја се толерира и на таквите бизниси им е дозволено да складираат до 500 грама канабис во секое време. Лицата кои користат за лична употреба, веројатно нема да се соочат со криминализација, бидејќи политичките насоки наведуваат дека никој не треба да биде обвинет за поседување до пет грама канабис за лична употреба, а возрасните можат да одгледуваат до 5 стебла дома. 

Досега канабисот за снабдување на кофишоповите е преку нерегулира пазар, што значи дека има недостаток на надзор, контрола на квалитет и други прописи. Во некои делови на Холандија, континуираната забрана за одгледување канабис од големи размери е поврзана со насилството и другите елементи на организираниот криминал

Претстојниот пробен период има за цел да ги ублажи штетите од забраната на канабис во земјата преку создавање на "затворено кафе", при што секој аспект на рекреативниот канабис - од одгледување, до транспорт, до продажба - е строго регулиран. Во писмото, министрите забележуваат дека воспоставувањето на таков регулиран режим не е насочен кон создавање комерцијална трговија со канабис, туку за "заштита на човековите права". Ако пробниот период продолжи според планираното, Холандија ќе биде првата земја во Европа и надвор од Америка да воведе законски регулиран синџир на набавки за рекреативни канабис.