Франција ќе ја разгледа можноста за декриминализација на употребата на дрогите

Новиот парламентарен извештај препорача неколку опции за модернизација на францускиот казнен процес, вклучувајќи ја и декриминализацијата на целата употреба на дрога, но владата допрва треба да одлучи по ова прашање.

Двајцата членови на собранието - Ерик Пулиат АМ од владејачката центристичка партија Ен Марке и Робин Реда АМ од централно-десничарската републиканска партија - беа нарачани од владата преку Комисијата за закони на националното собрание да ги проучат француските политики за дроги и да препорачаат промени што може да го олесни насилството врз системот на кривичната правда во земјата.

Пулиат АМ  предложилe оној што ќе биде фатен дека поседува дрога да се соочи со фиксна парична казна од 150 до 200 евра (£ 132 - £ 176). Ако некое лице не ја плати казната во дадено време, тогаш да се соочи со кривично гонење. 

Реда АМ: „Износот што ќе се бара да се плати, може да се зголеми по следните поседски прекршоци, но криминализацијата никогаш нема да биде исход; со други зборови, декриминализација на личната употреба и поседување дрога.“

Робин Реда тврди дека намалувањето на бројот на лица кои се гонат за употреба на дрога ќе им овозможи на полицијата и судовите да се фокусираат на "борбата против трговијата со луѓе".

Извештајот доаѓа откако владата на претседателот Емануел Макрон се подготвува да изврши преструктуирање на системот на кривичната правда во земјата, чија политика за дроги е составен елемент. Макрон ја поддржувал декриминализацијата на канабисот пред да биде избран, иако неговата сегашна позиција за поширока реформа на законот за дроги е нејасна.