Документирање на насилство против транс луѓето

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден на борба против хомофобијата и трансфобијата (IDAHoT) што се одржа на 17 мај, Transgender Europe (TGEU)а (TGEU) го објави извештајот Анти - транс злосторства од омраза во Централна и Источна Европа и Централна Азија“.

Извештајот претставува резиме на случаи собрани од Transrespect TGEU, наспроти трансфобија во светот и ProTrans партнерите на проектот во 2016 година. Се откриваат 141 евидентирани кривични дела од омраза во 12 земји, пријавени од страна на девет граѓански организации, повеќето извештаи доаѓаат од Турција (86).


Типот на сторител на кривични дела вклучуваат банди, приватни лицаи луѓе кои се претставиле како клиент на сексуален работник. Другите сторители се полицијата, јавните службениции. Додека 25 кривични дела од омраза се извршени од страна на луѓе блиски на жртвата родители, браќа и сестри, соседи, соученици, пријатели, партнери или поранешни партнери и соработници.

Тоа е важно да се напомене дека овие се само регистрирани случаи на злосторства од омраза и е систематско собирање на податоци и следење на анти-транс злосторства од омраза.