„БерЛУН“ - Луѓе кои сакаат промена

Ова е мирен, атмосферски филм за луѓето од постсоветските земји кои го посветиле својот живот на активизам во областа на намалување на штети, но поради одредени причини биле принудени да ги напуштат своите земји. Сите се засолнати и прифатени во Берлин, град со разновидност и слобода.

Лариса Соловиева од Калининград, Русија, била вклучена во заштитата на правата на корисниците на дрога во нејзиниот град, но откако станала жртва на репресивен систем, била принудена да замине за Германија бегајќи од доживотен затвор.

Михаил Хор е активист од Белорусија: „Во животот доаѓа време кога ќе се разбере дека треба да промените нешто. Ова се уште не е активизам, туку прв чекор кон тоа ".

За секој член на берлинската заедница на луѓе кои користат дроги, социјалните активности за заштита на правата на корисниците на дроги не само што станале пресвртница во животот, туку и органски го манифестираат својот карактер и голема желба да се направи нешто во корист на другите.

Верувањето во идеалите на хуманизмот, почитувањето и прифаќањето - токму овие вредности ги обединуваа членовите на БерЛУн, идеали кои им овозможиле да изградат заеднички планови за иднината надвор од нивните матични земји. Организацијата на корисници на дрога кои говорат на руски јазик во Берлин, е млада иницијатива која ги обединува уникатните искуства и многу различни луѓе во исто време.

(Вклучете превод на знакот CC)

Извор: DU News