200 мртви лица во војната против дрогата во Бангладеш

Спорната војна против дрогата во Бангладеш до мај достигна околу 200 жртви, објави локалната група за човекови права, а околу 25.000 други се затворени. Бангладеш ја започна оваа акција за да ја ублажи зголемената трговија со "јаба", евтин метамфетамин и кофеин пилули, за кои властите велат дека се прошириле во речиси секое село и град.

Министерот за внатрешни работи Кан изјави дека "војната" ќе трае додека трговијата со наркотици не биде под контрола, велејќи дека загинатите се вклучени во најмалку 10 злосторства против дрога.

Групите за човекови права велат дека многу од жртвите биле затрупани ладнокрвно од страна на полицијата. ОН изјави грижа поради тоа што во извештаите ниту една од жртвите не е невина туку сите се "опасни“ ... тоа укажува на целосно непочитување на владеењето на правото.

Извор: http://www.arabnews.com