ИДНИНАТА Е МЕЃУ ТВОИТЕ НОЗЕ

Коалицијата “Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“ има огромно задоволство да ве покани на фестивалот кој се посветува на сексуалноста и родот во алтернативниот филм и видеото во екс Југославија.

За разлика од националистички ориентираната историографија на ревизионизам, и нејзиното неправедно хомогенизирање на комплексноста на југословенското наследство под капата на “титоистичкиот тоталитаризам“, во овие неколку дена сакаме да и пристапиме на историјата на сексуалноста во Југославија одново преку посуптилен, внимателен, и историски сензитивен пристап. 

Реакција на Платформата за ХИВ по изјавата на министерот Тодоров

Министре Тодоров со аргументи, а не со етикети одговорете како ќе го надоместите скратениот буџет за ХИВ

Скопје, 19 октомври 2016

Како платформа од 15 граѓански организации и здруженија на пациенти кои опфаќаат 15 000 корисници на годишно ниво не можеме да разбереме зошто министерот за здравство Никола Тодоров наместо конкретни одговори, се служи единствено со етикети со кои сака да нѐ делегитимира.

Нашите аргументи повеќепати ги изнесовме во јавноста, и директно ги предочивме на претставниците на Министерството за здравство. Притоа, барањата за неопходниот буџет за ХИВ се темелат исклучиво на аргументи кои доаѓаат од пресметки и анализи кои не се наши, и зад нив стои токму Министерството за здравство:

Соопштение по повод протестот на Платформата за ХИВ (06.10.2016)

Реакција на соопштението на Министерството за здравство (07.10.2016)

Соопштение за јавност по протестниот перформанс пред Министерството за здравство (18.10.2016)

Затоа,  од министерот  Тодоров, уште еднаш, бараме одговори на следниве прашања:

  • Која е причината поради која ги игнорирате анализите и пресметките зад кои стои Министерството за здравство и Светска банка, кои кажуваат дека со вака скратен буџет ќе има епидемија на ХИВ?
  • Објаснете, како со буџет од 27 милиони денари ќе ги надоместите фондовите од меѓународната поддршка која завршува во јуни 2017 година?
  • Ако не планирате да набавите лекови во 2017 година, објаснете како ќе спречите да се јави недостаток на лекови на крајот на следната година и првата половина на 2018 година, сè додека спроведете нов тендер за терапија во 2018?

Повик за поднесување текстови за осмиот број на списанието - „Дроги - Политики и практики“

Здружението ХОПС – Опции за здрав живот Скопје, Центар за едукации, документирање и истражување и Коалиција „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“ објавуваат повик за доставување авторски трудови за осмиот број на списанието Дроги – Политики и практики.

Дроги – Политики и практики обработува теми поврзани со дроги, употреба на дроги, лекување зависности од дроги, но и други проблематики што се поврзани со дроги, како што се: млади и дроги, сексуална работа и дроги, ХИВ/СИДА и дроги, хепатит Б и Ц и дроги, туберкулоза и дроги, права на маргинализирани групи/заедници и дроги, родови перспективи и дроги, пристап до информации од јавен карактер и дроги, истражувања за дроги, политики за дроги, застапување и дроги, граѓанско општество и дроги, активизам и дроги, социјална работа и политика и дроги, здравство и дроги итн.

Протестен перформанс пред Министерство за здравство поради изгласниот намален буџет за превенција од ХИВ/СИДА

Скопје, 18 октомври 2016 – Граѓанската платфрома за ХИВ ги алармира граѓаните дека Министерот за здравство Никола Тодоров, како и пратениците, кои не го коригираа срамниот буџет за ХИВ, може да ги сметаат за директно одговорни за секој следен смртен случај од овој вирус.

Наместо да ги зголеми средствата за заштита на населението од ХИВ на неопходните најмалку 65 милиони денари, Министерот Тодоров ги скрати на само 27 милиони денари. Тој не ги исполни обврските што ги имаше преземено дека Министерствтото за здравство од следната година ќе го преземе финансирањето на програмите за превенција на ХИВ. Со тоа нанесува огромна штета на нашите национални напори да го ставиме вирусот под контрола.

 

Студиска посета на претсавник од ХОПС во Европската Комисија и Европскиот Парламент

Во рамки на проектот „Граѓанско општество за Европска Интеграција“ минатата недела 20 претставници од граѓански организации меѓу кои и ХОПС, со Ирена Јовановска учествуваа на студиска посета во Брисел, Белгија. Претставниците од здруженијата имаа можност да посетат 20тина меѓународни организации и да разговараат за можна соработка и заеднички активности. Покрај тоа учесниците на студиската посета имаа можност да ја посетат Европската Комисија и Европскиот Парламент. При посетата на Европскиот Парламент учествуваа на дискусија за улогата на здруженијата на граѓани во процесот на интерграција во Европската Унија со пратениците Иво Вајгл, Едвард Кукан и Ричард Ховит кои се директно инволвирани во преговорите со македонските политички лидери.

Ирена Јовановска директно ги извести европските пратеници за ситуацијата поврзана со скратување на буџетот за неверојатни 59% во однос на потребите за превенција и лекување на ХИВ. Јовановска пренсе дека за националната програма за ХИВ за 2017 година се неопходни најмалку 65 милиони денари од буџетот на Република Македонија, според проценките на домашни експерти што ги ангажираше Министерството за здравство. Наместо тоа, предлог-Буџетот на Република Македонија за 2017 година дека предвидува само 27 милиони денари, износ кој не е доволен да ги покрие ниту потребите за животоспасувачка терапија за една година. 

Вања Димитриевски со напис за билтенот на КОПАСАХ

Вања ДИМИТРИЕВСКИ

Авторот е програмски асистент за истражување во Центарот за едукции, документирање и истражување (ЦЕДИ), во Здружението ХОПС – Опции за здрав живот Скопје. Има магистрирано етнологија и антропологија и долгогодишно искуство во истражувања за општествено-маргинализирани групи/заедници, особено за луѓе кои употребуваат дроги.

Мониторинг на буџет и справување со институционалните бариери во Македонија

Мониторингот на буџетите е навистина вредна алатка за остварување на пристап до информации од јавен карактер, но и за вршење притисок за поголема отчетност и транспарентност на јавните институции. Се разбира, во земја како Македонија ова не е толку лесно остварливо, иако постои посебен Закон за слободен пристап до информации од јавен карактер. Но позитивно во постоечките околности е што во текот на целиот процес се откриваат институционалните слабости што, од друга страна, отвора можност за разработување нови стратегии за комуникација и соработка со институциите.

Донирајте за нашите дечиња!

Октомври е месец на детето.

Конект секоја година изготвува донаторски календар со цел да поттикне донирање и да се овозможи поддршка на граѓанските организации. Во донаторскиот календар за 2016 година, месец октомври е резервиран за нашата организација – ХОПС. Со овој календар сакаме да ги поттикнеме граѓаните да донираат за дечињата чии родители се корисници на дрога и сексуални реаботници, за да им овозможиме да посетат театарска претстава и барем два часа по глума.

Календарот е објавен на  Конект блогот од каде што може да се симне месец октомври во соодветна резолуција . Месечниот календар може да се постави како позадина на компјутер или телефон и да служи како потсетник.  Може да донирате на ОВАА страна, каде собиравме донации за дневните креативни центри каде дечињата го поминуваат поголемиот дел од времето! Сега сакаме да ги изненадиме поинаку, зошто секое дете заслужува да погледне барем една претстава во својот живот.

Да бидеме хумани и за овие дечиња. Нивните очиња и исполнети насмевки ни се многу битни!

Тимот на ХОПС!

Реакција на соопштението на Министерството за здравство

ХИВ не се лекува и превенира со Хепатит Ц терапија!

-реакција по повод соопштението за јавност на Министерството за здравство-

Скопје, 7 октомври 2016 – Граѓанската Платформа за ХИВ остро реагира на вчерашната официјална изјава од страна на Министерството за здравство во однос на лекувањето на лицата со ХИВ, превенцијата на ХИВ, како и лекувањето на хепатит Ц, која изобилува со неточни и делумно точни информации, и погрешно претставување на фактите. Во интерес на ВИСТИНАТА, ја информираме јавноста за следното:

ХИВ-инфекцијата не се лекува со терапија за хепатит Ц! Зачудувачки е што Министерството за здравство ја поистоветува терапијата за ХИВ со терапијата за хепатит Ц за да го оправда драстичното кратење на буџетот за ХИВ, кога станува збор за лекување на две различни крвно преносливи инфекции.

Целосно е неточно дека Министерството за здравство обезбедило средства за лицата со ХИВ во рамките на две програми! Споменатите две програми на Министерствтото за здравство – за лекување на зависности и за заштита од ХИВ – имаат различни групи на корисници. Додека корисници на првата се лица со болести на зависност, корисници на Програмата за заштита на населението од ХИВ во делот на терапија и поддршка се лицата со ХИВ. Во Република Македонија, за среќа – и благодарение токму на досегашните превентивни активности за ХИВ на граѓанскиот сектор – не постои преклопување помеѓу двете популации; во изминатите 5 години е регистриран само еден случај на ХИВ кај лица што користат дрога. Ваквите изјави откриваат скандалозно непознавање на основни епидемиолошки прашања во Република Македонија.

СООПШТЕНИЕ

Ние, граѓанските организации кои спроведуваат активности за превенција и рано откривање на ХИВ помеѓу групите изложени на најголем ризик во Република Македонија, уште еднаш јавно бараме од пратениците, Владата, Министерството за финансии и Министерството за здравство да го коригираат скратениот буџет за заштита на населението од ХИВ – во согласност со препораките на експертите. Тоа ќе спречи појава на епидемија на ХИВ и ќе го заштити здравјето на сите граѓани.

Во националната програма за ХИВ за 2017 година се неопходни најмалку 65 милиони денари од буџетот на Република Македонија, според проценките на домашни експерти што ги ангажираше Министерството за здравство. Наместо тоа, предлог-Буџетот на Република Македонија за 2017 година предвидува само 27 милиони денари, износ кој не е доволен да ги покрие ниту потребите за животоспасувачка терапија за една година. Според експертите, за лекување на пациентите за една година неопходни се 32 милиони, додека 33 милиони денари се потребни за покривање на превентивните програми за половина година. За првите 6 месеци од 2017 година Република Македонија сѐ уште се надева дека Глобалниот фонд за ХИВ и туберкулоза ќе одобри да се искористат заштедените средства од грантот за да се покријат превентивните програми.

Протест за зголемување на буџетот за ХИВ

ВЛАДАТА ГИ СТАВА ПОД РИЗИК ЖИВОТИТЕ НА НАЈМАЛКУ 15.000 ГРАЃАНИ!

За неверојатни 59% во однос на потребите е намален буџетот за превенција и лекување на ХИВ! Тоа не смееме да го дозволиме!

Во 2017 година, по 13 годишно финансирање се повлекува Глобалниот фонд за ХИВ/СИДА, туберкулоза и маларија. Владата на РМ со меѓународни договори е обврзана да ги преземе сите обврски во однос на превенцијата на ХИВ. Но, наместо договореното зголемување, буџетот за 2017 година се намали како никогаш досега! Од потребните 65 милиони денари, планирани се само 27. Односно, 59% помалку од неопходното!

Со буџетот од 2017 година 15.000 припадници на групи под најголем ризик од ХИВ и нивните семејства ќе останат без бесплатните средства за превенција и брзи тестови за рано откривање на ХИВ! 

Pages